+421 919 413 112  (PO-PIA  9.00 - 17.00)

 
 

logo doprava zdarma Doprava zadarmo na celom SR

 
 
 
Úvod > Blog > Zážitky z neviditeľnej výstavy
 
Zobrazení: 1160

Zážitky z neviditeľnej výstavy

Zážitky z neviditeľnej výstavy

 

Nedávno som prežila veľmi silný zážitok. Uvedomila som si, že musím byť vďačná za to, že mám zdravý a ostrý zrak. Rada by som sa s vami podelila o môj zážitok z „Neviditeľnej výstavy“ v Budapešti.

 
Naučila som sa používať Braillovo písmo známe ako 6 bodové písmo. Tento vynález umožňuje nevidiacim čítanie, písanie a vzdelávanie sa nevidiacich na celom svete. Takýmto spôsobom si sprostredkujú krásu okolitého sveta, ktorú si my vidiaci len veľmi málo vážime

Po prezentácii Braillovho písma nás čakala neviditeľná výstava. Zaviedli nás do tmavej miestnosti, v ktorej sme sa pohybovali pomocou hmatu a pomocou pokynov sprievodkyne. Nebolo to jednoduché. Výstava pozostávala z miestností, ktoré imitovali izby domu ako kuchyňa alebo kúpeľňa. Vyskúšali sme si tiež prechod cez rušnú križovatku a prechádzku cez les. Pred finále sme sa ocitli v múzeu, kde sme sa s pomocou hmatu snažili identifikovať o aké známe osobnosti a tvary ide.

 

Mne sa podarilo spoznať sediaceho budhu, anjela a sochu Davida ???? to nebolo ťažkéé ????

 

neviditelna-výstava

 

Počas chôdze cez križovatku som si uvedomila, aké dôležité je vedieť správne pomôcť nevidiacim. Je dôležité najprv sa spýtať, či tá osoba vôbec našu pomoc potrebuje, pretože ich môžeme veľmi ľahko popliesť. Často stačí ak im určíme len správny smer, prípadne ich upozorníme na schod alebo prekážku.

 
Výstavu sme zakončili skvelou večerou a kokteilom. Áno, samozrejme všetko v tme ????  Nevieme ako to vyzeralo, no chutilo to výborne.
Veľmi odporúčam prejsť si takouto skúsenosťou. Príklad: Viete ako si predstavuje nevidiaci človek červenú loptičku s bodkami? Pre neho je to iba čistý výraz.
Klaudia Poórová

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia