+421 919 413 112  (PO-PIA  9.00 - 17.00)

 
 

logo doprava zdarma Doprava zadarmo na celom SR

 
 
 
Úvod > Blog > Očná joga IX – využitie slnečného svitu
 
Zobrazení: 1376

Očná joga IX – využitie slnečného svitu

Očná joga IX – využitie slnečného svitu
 

Všetky doterajšie cviky sme mohli robiť doma alebo v práci, tentoraz však pôjdeme do exteriéru, aby sme ti ukázali, ako využiť blahodarnú slnečnú energiu.

Slnečná energia môže byť vo väčších dávkach nebezpečná, preto ťa chceme najskôr dôrazne varovať a opäť ti pripomenúť, že pri očnej joge (a ani po nej) nesmie za žiadnych okolností dochádzať k akýmkoľvek nepríjemným pocitom. Pri dnešných cvičeniach si dávaj pozor na oslnenie, pálenie alebo bolesť očí.

Nasledovné cvičenia vykonávaj vonku, avšak vždy najneskôr hodinu po východe slnka, alebo nie skôr ako hodinu pred jeho západom. V horských alebo kopcovitých oblastiach býva slnko nad horizontom už alebo ešte veľmi silné, ak v takýchto oblastiach žiješ, odporúčame ti vybrať si radšej z iných cvikov, ktoré sme opísali v predchádzajúcich častiach nášho seriálu.

 

plyšák s okuliarmi 2

 

 

  1. Prvé exteriérové cvičenie prebieha celý čas pri zatvorených očiach. Zavri oči, mierne zakloň hlavu a pomaličky a mierne ňou pohybuj doprava, doľava, dopredu a vzad. Ide o to, aby slnečný svit dopadal rovnomerne na celú plochu tvojich zatvorených očí. Po desiatich až dvadsiatich sekundách hlavu skloň tak, aby sa svetlo nedotýkalo tvojich viečok. Po chvíľke môžeš cvičenie zopakovať ešte dvakrát.
  2. Pri druhom cvičení maj oči otvorené a dávaj si pozor na nepríjemné pocity. Ak sa niektorý z nich dostaví, nepokračuj. Najskôr ľavou dlaňou vytvor misku a zakry si ňou ľavé oko. Pravým okom potom len na jednu sekundu pozri do slnka a následne tri sekundy okom žmurkaj. Cvik teraz zopakuj aj s druhým okom. Cvičenie zopakujeme s každým okom asi tri až päť razy, do úvahy pritom ber vlastnú citlivosť na slnečný svit a vonkajšie podmienky.

Na budúci týždeň spolu prebehneme rýchle techniky uvoľňovania očí pre rýchle zrelaxovanie zraku. Dopraj zatiaľ svojim očiam oddych, ďalší diel očnej jogy neprehliadneš na našej facebookovej stránke.

Joga I. – začíname!
Joga II. – na čo nezabudnúť
Joga III. – uvoľnenie krčnej chrbtice
Joga IV. – cvičíme očné svaly
Joga V. – zaostrujeme pre zdravie
Joga VI. – masáž oka
Joga VII. – liečivá energia
Joga VIII. – rozjasňovanie zraku

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia